Printre alimentele cele mai consumate de români sunt ardeii grași, fie ei proaspeți, fie în diverse preparate. Dar odată cu venirea primăverii ei sunt consumați mai mult proaspeți deoarece conțin foarte multe fibre, antioxidanți, vitamina C și sunt disponibili în diverse culori.
Deși leguma este aceeași, chiar dacă se găsește în diverse culori, fie verde, galbenă sau roșie, însă ardeii roșii sunt mai scumpi decât cei verzi. V-ați întrebat vreodată de ce există acarstă diferență de preț sau de ce aceia verzi provoacă dureri de stomac unor persoane?
Ei bine, ardeii verzi sunt versiuni încă necoapte ale celor roșii, portocalii sau galbeni și, din această cauză au un gust ușor mai amar și uneori pot cauza neplăceri digestive. În ceea ce privește prețul la care sunt comercializați pe piață sau pe rafturile supermarketurilor, acesta este determinat de faptul că sunt recolați mai devreme și necesită timp mai mic de creștere.
În schimb, ardeii galbeni, portocalii și roșii folosesc mai multe resurse având vedere că sunt culeși mai târziu, iar din acest motiv sunt mai scumpi decât cei verzi.
Din punct de vedere nutrițional, ardeii roșii conțin de nouă ori mai mult beta-caroten decât ardeii verzi și de două ori mai multă vitamina C, dar o porție de ardei verzi oferă totuși peste 200% din aportul zilnic recomandat de vitamina C.
De fapt, toți ardeii grași conțin cantități mari de vitamina C și sunt printre cele mai bune surse în alimentație, potrivit Centrului pentru Nutriție, Dietă și Sănătate al Universității din Columbia.
Potrivit universității, vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este necesară pentru creșterea și repararea țesutului corpului. Vitamina C ajută la formarea colagenului, o proteină folosită pentru a reface pielea, țesutul cicatricial și vasele de sânge. Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru cartilaj, oase, dinți și vindecarea rănilor.
Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de antioxidanți și fibre, ardeii conțin și vitamina A și beta-caroten care luptă împotriva cancerului, dar cantitatea conținută în fiecare ardei variază foarte mult în funcție de culoare. Ardeii roșii conțin mult mai mult beta-caroten și vitamina A decât ardeii verzi și chiar mai mult decât ardeii galbeni – fiind campioni în spectrul de culori al ardeiului gras. Dar dincolo de aceste diferențe, până la urmă, totul depinde de preferințele fiecăruia dintre noi.